İthalat Rejimi

Bosna Hersek, yeniden yapılanma sürecinin bir sonucu olarak gümrük idarelerini tek bir çatı altında toplamıştır. Bosna Hersek’te gümrük vergileri yukarıda da zikredildiği üzere %0-15 arasında değişmekte olup, gümrük vergileri ortalaması %6,5 düzeyindedir. Muhtelif ürünlerin (bazı petrol ürünleri, alkolsüz içecekler, bira, şarap ve diğer alkollü içecekler, etil alkol, kahve) ithalatında ise gümrük vergisinin yanı sıra prelevman vergileri (excise taxes) alınmaktadır.

Diğer taraftan, yatırım amaçlı gelen yabancı sermayeye ait mal ve ekipmanlar, Bosna Hersek’te gerçekleştirilecek iyileştirme ve onarım projeleri için getirilecek mal ve ekipmanlar, ihraç kaydıyla yapılan ithalat, yatırım amaçlı getirilen komple tesis ve makine ithalatı, yolcu beraberinde getirilen eşya, insani yardım kuruluşları tarafından getirilen ürünler, promosyon ve tanıtım amaçlı getirilen ürünler, numuneler, mektup ve posta yolu ile gelen ürünler, eğitim araç gereçleri, uluslararası organizasyonlarda tüketilecek malzemeler ise gümrük vergisinden muaftır.

İthalat esnasında %1 oranında harç kesintisi yapılmakta olup, bu uygulamanın dışında ithalatta tarife dışı vergiler veya ülkemiz ihracatçılarını sıkıntıya sokabilecek tarife dışı engeller bulunmamaktadır. Ayrıca Bosna Hersek’in uyguladığı herhangi bir anti-damping uygulaması da bulunmamaktadır. Bosna Hersek’e ithalat esnasında ithalatçılar tarafından Bosna Hersek Gümrük İdaresi’ne %17 oranında KDV ödemesi yapılmaktadır.

Türkiye-Bosna Hersek Serbest Ticaret Anlaşması uyarınca, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren ülkemizden Bosna Hersek'e yapılan ihracatlarda tüm ürünlerde gümrük vergileri sıfırlanmıştır. Söz konusu durumdan yararlanabilmek için ürünlerin EUR.1 sertifikası eşliğinde ihraç edilmesi gerekmekte olup, anılan sertifikanın olmaması durumunda Bosna Hersek'in üçüncü ülkelere uyguladığı gümrük tarife oranları uygulanmaktadır.

Aynı şekilde Bosna Hersek - Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması uyarınca, Bosna Hersek’ten ülkemize ithal edilecek ürünlerden (bazı tarım ve hayvancılık ürünleri hariç olmak üzere) gümrük vergisi alınmamaktadır.

Bosna Hersek Serbest Ticaret Bölgeleri Kanunu, serbest ticaret bölgelerinin Bosna Hersek gümrük bölgelerinin bir parçası olarak kurulmasına izin vermektedir. Bosna Hersek’te kaydı olan bir ya da daha fazla yerli veya yabancı şirket bir serbest ticaret bölgesi oluşturabilmektedirler. Serbest bölgede faaliyet gösteren işletmeler, emekle ilgili vergiler hariç olmak üzere, diğer tüm vergilerden muaftır. Tüm ürünler serbest bölgelere gümrüksüz ithal edilebilmektedir. Ancak, serbest bölgeden ihraç edilecek ürünün değerinde en az %50 oranında bir artış olmalı ve katma değer yaratılmalıdır.

İtalya, Bosna Hersek’in yapmış olduğu ithalatta önemli bir konuma sahiptir. Ülkenin yaptığı ithalatın büyük bir kısmı İtalya’dan sağlanmaktadır. Ülkemiz Bosna Hersek’in ithalat yaptığı 6. Ülke konumundadır. İhracat kısmında anlatıldığı gibi fosil yakıtlar ülkenin dış ticaret hacminin en üst kısmında yer almakta olup bu sektörü nükleer reaktörler sektörü ve elektrik sektörü takip etmektedir.

Avrupa Birliği’ne üyeliği bulunmayan Bosna Hersek ile yaklaşık 1 Milyar USD olarak gerçekleşen bir dış ticaret hacmine sahip olmakla beraber, iki ülke arasında ithalat ve ihracat oranları bakımından Türkiye’nin baskın olduğu gözlemlenmektedir. Günümüzde Bosna Hersek’te 250 milyon dolar’dan fazla Türk yatırımı bulunmaktadır. Türk yatırımcılar eğitim, bankacılık, karton, ambalaj ve cam sanayi sektörlerinde faaliyet göstermektedir.

Bosna Hersek'in En Büyük İthalat Partnerleri

 

 202120222023
Dünya13 Milyar $15 Milyar $15 Milyar $
İtalya1,5 Milyar $1,9 Milyar $2,1 Milyar $
Belirtilmemiş Ülkeler1,5 Milyar $1,6 Milyar $1,58 Milyar $
Almanya1,5 Milyar $1,6 Milyar $1,84 Milyar $
Türkiye765 Milyon $901 Milyon $851 Milyon $

 

İlaç sektörü Slovenya ihracatında olduğu gibi ithalatında da ilk sırada yer almaktadır.

Bosna Hersek'in İthalatında İlk 3 Ürün

 

 ÜRÜNLER2022
Fosil Yakıtlar2,5 Milyar $
Nükleer Reaktör ve Ekipmanları1,1 Milyar $
Elektrik Makine ve Ekipmanları890 Milyon $